A hét receptje: Mexikói tejberizs
Mondja valaki, hogy Mexikó messze van. Bármikor betelepíthetjük a konyhánkba. Például csak egy kicsit turbózott tejberizst kell összeütnünk.
Mondja valaki, hogy Mexikó messze van. Bármikor betelepíthetjük a konyhánkba. Például csak egy kicsit turbózott tejberizst kell összeütnünk.
A krumpli természete ilyenkor még merőben más, mint a késő ősszel kínált télálló burgonyáé, amit hajlamosak vagyunk bespájzolni. Hogy aztán győzzük szedni róla a csírákat, míg meg nem unjuk. Most még igazi nyári fogásokat készíthetünk belőle, és elég hozzá a grillrács is.
Igaz, hogy a cukkini egész évben kapható, de legjobb formáját mégis nyáron hozza, amikor még kemény, héja zöld és szép fényes, élénk színű. A quiche-t, azaz a francia lepényt meg ugye, nagyon szeretjük?
Piszke, egres vagy pöszméte? Három neve is van a gyümölcsnek, amelynek a szezonja éppen csak néhány hét. Szupermarketek helyett inkább a piacokon érdemes keresni mostanság. Megéri.
Legnagyobb örömünkre még mindig ott virítanak a sárgabarackhalmok a piacokon, és nem lett igaza a huhogóknak, hogy az idén oda a lekvár. De mit kezdjünk az édes krémes érett sárgabarackkal, ha már tele a kamra a dunsztossal? Süssünk belőle tortát!
Elvileg dúlnia kellene a málna szezonnak, de attól tartunk, az idén sajnos nagyon rövid ideig tart. A napokban ne gondolkozzunk sokat, együk, vegyük, mert úgy tűnik, igencsak a végét járja, s marad nekünk a mélyhűtött, pláne import.
Ugye imádjuk a kovászos uborkát? Éttermek, bisztrók, kifőzdék menő, nyári slágere. Az igazi persze az, amit mi magunk készítünk. S persze, olcsóbb is.
Aki szereti a vanília pudingot, az a flanban biztosan nem fog csalódni. A flan tulajdonképpen nem más, mint gőzfürdőben sült vaníliás tejsodó. Zsenialítása abban rejlik, hogy pillanatok alatt elő lehet készíteni, és sokféleképpen ízesíteni. Most málna jár neki.
Itt június, és mindenki az eperrel, cseresznyével, mindjárt majd a meggyel, málnával esik szerelembe, a szegény ribizli meg lesorvad a bokrokról. Pedig a ribizli nemcsak finom, hanem nagyon egészséges gyümölcs is. Külsőleg-belsőleg egyaránt jótékony hatással van megviselt porhüvelyünkre. Jó, jó, tudjuk, a magok.
Az eperszezon kellős közepén igazi kincs ez a recept, hiszen pár perc alatt összedobható isteni finom, puha és omlós süteményünk lesz.
Hogy ez idő tájt szörp üzemmódra állunk át az az úton-útfélen bólogató óriás tenyérnyi bodzavirágoknak köszönhető. A legfinomabb kora nyári hűsítő azonban nemcsak egymagában kerülhet a poharakba.
A fehér csoki folyamatos polémia tárgya a tekintetben, hogy egyáltalán csokoládé-e. Az igazság az, hogy a hivatalos FAO szabvány szerint nem, mivel, vanília, kakaóvaj, tej vagy tejpor és cukor elegye adja az alapját, és csak kakaóvaj tartalma van. A csokoládé kedvező élettani hatását nem érhetjük tetten rajta. Amit azonban senki nem vitat el az, hogy nagyon finom.
Mi a titka egy jó zöldborsólevesnek? A friss zöldborsó! Íme, kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk. Biztos a siker.
Végre megjelent a piacokon a spárga. Érdemes kihasználni az alkalmat, hiszen hamar vége a szezonnak. Ez az igen ízletes tavaszi zöldség szinte bármilyen formában nagyon finom.
Mostani receptünket gyerekek és vállalkozó kedvű apukák is könnyen el tudják készíteni, hogy vasárnap meglepjék illetékes ünnepelteket. De már az is valami, ha anyák napján az anyáknak nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis kerül a család asztalára sütemény. Ezt nem sütjük, csak rétegezzük.
Hogy ki és mikor készített először csokitortát, momentán nem tudjuk megmondani. De azt igen, hogy sok szenvedélyes rajongója van ennek a süteménynek, amely számtalan formában hódít a desszertes tányéron.
Az ünnep közeledtével természetes, ha a gondolataink már a hagyományos húsvéti ízek körül forognak. Így most ezt a finom sós süteményt ajánljuk.
A medvehagyma igazi idény zöldség, ez idő tájt különösebb gond nélkül beszerezhető nagyobb piacokon, és szabadon is szedhető a Mecsek lejtőin, hogy aztán újabb egy évet kelljen várni a felbukkanására. Ezekben a napokban nem szalaszthatjuk el a medvehagymás ételeket, mert legközelebb csak jövő tavasszal lesz ismét alkalmunk elkészíteni. A medvehagymás szuflé igazi tavaszköszöntő, és a hagyományos húsvéti tojásos ételek mellett színfolt az ünnepi asztalon is!
Ezúttal egy igazán extravagáns kinézetű süteményt választottunk. Valójában egy hagyományos fahéjas kalácsról van szó, melynek különlegessége abban rejlik, hogy csavarás vagy fonás helyett, rétegelve készítjük el. A kalács rétegei ide-oda dőlve kelnek, illetve sülnek meg, amitől kifejezetten bohókás látványt nyújt a kész sütemény. Már-már egy modern művészeti alkotás, ami ráadásul nagyon finom.
Ajándékba, összejövetelre, gyerekzsúrra, vagy csak úgy nassolni valónak tökéletes a házi készítésű csokis golyó. Előkelőbb nevén, a trüffel.